Wat is het ideale gewicht van mijn Norwich Terrier?


Deze vraag horen we vaak op wandelingen of van puppymensen. Het lastige is dat hier niet 1 antwoord op te geven is. Dit is afhankelijk van een aantal factoren, net al bij de mens.

Je hebt fijn gebouwde hondjes , maar ook heel stevige hondjes. De ideale schofthoogte van een Norwich Terriër staat in de rasstandaard, maar er zijn hondjes die zijn groter of kleiner.

Hieronder volgt een uitleg zodat u kunt herkennen of uw Norwich Terriër een, voor het hondje ideaal, onder- of overgewicht heeft. Waar je wel goed op moet letten is dat je niet de vacht voelt, maar echt het hondje dat eronder zit.

Een tweetal vragen zullen daarbij helpen:

  1. Zijn de ribben van jouw hond, als hij staat, met de vlakke hand goed te voelen?
  2. Is de taille van jouw hond goed zichtbaar?


Knokkel methode


De knokkel-methode gaat in ieder geval uit van het voelen van de ribben van je hond. Je gaat je Norwich Terriër op de flanken voelen bij de ribben aan beide kanten. Dit doe je als je hondje staat. Bij een liggend hondje is het soms lastig te voelen omdat de vacht, vel en vetlaagje door het liggen worden weggedrukt.

Hiervoor heb je je eigen handen nodig en je Norwich Terriër. Je eigen hand (dit is wel bij normaal geproportioneerde handen) is ter indicatie.


Ideaal gewicht


Bij het ideale gewicht van je Norwich Terriër zijn de ribben, rugwervels en bekkenbeenderen zichtbaar en wel goed te voelen. De taille is zichtbaar en op de borstkas is een dunne vetlaag te voelen.

 

 

 

 


Als je de knokkel methode gebruikt dan hou je je vlakke hand met de handpalm naar beneden. Als je nu over je knokkels voelt, voel je duidelijk de botten, maar ze steken niet uit. Dit is hoe de flanken van je hond moeten aanvoelen bij een ideaal gewicht.

 

Ondergewicht


Bij ondergewicht van je Norwich Terriër zijn de ribben, rugwervels en bekkenbeenderen goed zichtbaar en zeer goed te voelen.

De taille is duidelijk zichtbaar en op de borstkas is geen vetlaag te voelen.

 

 

 

 

 

 


Als je de knokkel methode gebruikt dan maak je een vuist en je voelt met je andere hand over je knokkels. Dit is hoe de ribbenkast van een hond die te mager is voelt. Gelukkig komt dit bij een Norwich Terriër niet veel voor.


Overgewicht


Bij overgewicht van je Norwich Terriër zijn de ribben, rugwervels en bekkenbeenderen niet goed zichtbaar en niet (goed) te voelen. De taille en de ruggengraat zijn niet zichtbaar en bij de staartbasis is een vetlaag zichtbaar.  

 

 

 


Als je de knokkel methode gebruikt dan hou je je hand vlak en hou je je handpalm omhoog. Vervolgens voel je met je andere hand hoe de binnenkant ter hoogte van je knokkels aanvoelt (direct onder waar je vingers beginnen). Dit voelt veel zachter dan het voelen over je knokkels. Er zit meer vetweefsel op de binnenkant van je hand. Als de ribben van je hond ongeveer aanvoelen zoals je handpalm (direct onder je vingers), is je Norwich Terriër waarschijnlijk te zwaar. Ook heeft je hondje overgewicht als de flanken nog zachter aanvoelen (en ribben nauwelijks voelbaar zijn).

Wat ik helaas zie is dat er nogal wat Norwich Terriërs zijn met overgewicht en hier maak ik me zorgen over. Want behalve dat het er niet mooi uit ziet is het ook nog eens schadelijk voor het hondje. Risico’s die ze dan lopen zijn: slechte conditie, traagheid, hart- en longproblemen, verhoogde kans op suikerziekte, verhoogde kans op blaasproblemen, bot- en gewrichtsproblemen. Mocht uw Norwich Terriër overgewicht hebben….. met extra beweging en aangepaste voeding zijn goede gewichtsverminderingen te bereiken.


Met dank aan Elly de Loof voor de tekeningen van de Norwich Terriërs


Lobke Kwak, augustus 2019